Vandrarinfo

Vill du också uppleva stoltheten av att vandra till pilgrimsstaden Santiago de Compostela i Spanien som så många talar om?

Det finns flera leder som leder till den sägenomspunna staden där Jesus apostel Jakob sägs vara begravd. Den allra vanligaste sträckningen folk brukar tala om kallas för den franska vägen påbörjas ofta i St Jean Pied de Port i södra Frankrike och är cirka 80 mil lång. För många känns det kanske lite väl långt, därför har jag valt ut en veckolång vandring längs den portugisiska leden.

Här får själen möjlighet att vila medan kroppen kan komma in i ett naturligt mönster långt bort från allt det vardagliga. Eftersom sträckan är drygt 10 mil lång ger den dig därför rätten till att vid framkomst lösa ut ett vandrardiplom – en Compostela. I Spanien har man gärna den i sin CV och nog tycker jag att man kan vara rätt stolt över bedriften att vandra dag ut och dag in under en vecka med endast en ryggsäck på ryggen.

2013-09-14 19.44.34

Vi börjar i staden Tui som ligger vid floden Minho vid den portugisiska gränsen.

Här kan du passa på att ställa tillbaka klockan en timme och gå över bron till den portugisiska staden Valenca och prova deras fantastiska torsk eller varför inte den goda hemmagjorda glassen? Kika på deras konstverk, vackra sjalar och väskor gjorda av kork. Lite synd att man inte kan ta med sig allt man ser alla gånger…
Gå runt i borgområdet och njuter av dofter och intryck innan vi traskar tillbaka till Spanien igen för även Tui har en intressant stadskärna runt en gammal borg och klosterområde.

2013-09-09 15.45.30

Själva vandringen tar alltså en vecka, men du behöver vara på plats minst en dag före och räkna med att resa hem tidigast dagen efter.

Jag rekommenderar starkt att du stannar någon extradag i Santiago de Compostela för att se lite mer av allt staden har att bjuda på och att du kommer ned 2 dagar före för att hinna uppleva både Portugals Valenca och den spanska staden Tui.

Vandringen går genom vacker landsbygd med majsfält och druvodlingar, eucalyptusskogar, små byar och städer. Passionsfrukten, kiwin och fikonen växer vackert runt omkring oss. Temperaturen är oftast mellan 25 och 30 grader i september och luftfuktigheten är låg.

IMG_0840

Innan resan så hjälper jag dig med tips och råd inför vandringen.
Jag bokar alla härbärgen så att du kan gå i din egen takt utan stress för att hinna fram innan bäddarna tar slut. Du får även pilgrimspass och kartor med information inför varje dags vandring.

Under vandringen har du möjlighet att vandra i tystnad och ensamhet eller med andra för att dela dina tankar och känslor. Du kan vara självsam så mycket du själv vill, men aldrig ensam – en trygghet att bära med dig under din färd.

DSC_1693

Vägen är kantad av historia och jag vill ge dig en liten inblick i vad som ligger bakom.
Heliga källor, olika helgon, gamla legender och myter om kelter och vikingar som bebott dessa trakter blandas med djupa möten med människor från hela världen som går samma vandring av sina alldeles egna speciella skäl. Här är upplagt för möte mellan själar.

När vi så kommer in i den heliga staden kan vi gå och titta på änglarna med glasögon i den lilla kyrkan Maria Salome, se var den portugisiska drottningen bodde när hon vandrade inkognito på medeltiden och inte ville skilja sig från de fattiga pilgrimerna eller varför inte äta några tapas på Gato Negro som inte har förändrat vare sig meny eller interiör sedan början av förra seklet.

Inte att förglömma pilgrimsmässan i den stora katedralen där relikskrinet förvaras och där Botafumeiron – rökelsekaret – svingas över våra huvuden medan vi pilgrimer välsignas.

IMG_2108

Vi kommer även att erbjuda intressanta utflykter till bland annat den gamla borgen i Catoira, kraftplatsen i Santiaguiño, marknaden i Padrón, utsiktsplatsen uppe i bergen där hästarna lever fritt sedan 1400-talet, Noaks döttrars by där katedralbyggarna ligger begravda och ett restaurangbesök ute på landet där borden är skeva och vinda, där bland annat en plog och en symaskin står på taket och där maten smakar lika fantastisk som upplevelsen är stor och mycket annat.

Du kommer att få med dig oförglömliga upplevelser hem och det jag erbjuder är endast en liten del av det du själv skapar genom just dina speciella möten och tankar under vägen.

DSC_1675

För djupinformation och priser, klicka här;

8 till 17 Januari 2023
10 till 19 September 2023

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close