Augusti – September

DSC_1675

Under 2023 kommer jag att erbjuda 2 sommarvandringar
(Du kan även följa med på El camino Portugues 8 – 17 Januari- se länk)

El camino Espiritual
29 Augusti – 7 September

och

El camino Muxia/Finisterre
10-19 September

De olika prisalternativen står längst ned på sidan
OBS! Sista anmälningsdag är 30 Juni 2023


El camino Espiritual
29 Augusti – 7 September
Vigo – Santiago de Compostela
cirka 11 mil


Ursprungligen vandrade folk hemifrån sin egen dörr till katedralen med relikskrinet som sägs bestå av ben från Jesus apostel Jakob och sedan tillbaka igen. Idag är de officiella vägarna många och skälen att gå likaså. Vandringen är inte längre enbart en botgörelse eller religiös handling utan fler och fler går för att bearbeta känslor och komma ifrån stress och krav en stund och landa i sig själv.
El camino Espiritual är än så länge en relativt okänd sträcka som inte många går. Det är en lugn och vacker etapp som leder dig genom vackra lantliga landskap och platser som är starkt förknippade med både aposteln Jakob, kelter, vikingar och romarnas storhetstid. 
Nedan ser du hur dagarna är upplagda;

Tisdagen den 29:e Augusti
Senast denna dag anländer du till Vigo varifrån vandringen börjar.
Vigo är Galiciens största stad med sina cirka 300.000 invånare. Beroende på när du kommer så kanske du hinner se lite av staden eller i alla fall äta på någon av de trevliga restaurangerna där du kan finna en mängd spanska delikatesser som kanske framförallt deras olika fisk- och skadjursrätter. Eller varför inte en paella eller minibläckfiskar med ett glas Albariño till?  
Om du önskar så kan jag hjälpa dig med att boka en extranatt före vandringen så att du hinner vila upp dig lite efter flygresan eller kanske värma upp lite och följa med upp och se fästningen från 1500-talet där det finns en fin park och flera skulpturer och minnesmärken från stadens långa historia som sträcker sig så långt tillbaka som till järnåldern.

Bäst är naturligtvis att flyga till Vigos egen flygplats. Alternativen är annars att resa till Lavacolla utanför Santiago de Compostela vilket är 11 mil bort eller till Porto i Portugal 16 mil bort. 

Om du reser till Vigo kan du ta buss eller taxi utanför flygplatsterminalen och åka in till Vigo.
Även från flygplatsen Santiago de Compostela går det att ta sig med buss in till deras  buss/tågstation vilket tar 20 minuter för att sedan byta till buss eller tåg till Vigo vilket tar ytterligare drygt 1 timme.
Ifall du reser till Porto i Portugal så tar du buss eller tåg vilket tar 2,5 timme.
Du kan se olika alternativ här; https://www.rome2rio.com/ 

Om du flyger till Santiago de Compostela kan jag hämta dig vid flygplatsen och köra dig för 50 Euro. Om du flyger till Vigo så är kostnaden 10 Euro. Jag kan tyvärr inte hämta i Porto.

 

Onsdagen den 30:e Augusti
Denna första dag vandrar vi 15 km till Redondela, en stad med cirka 30.000 invånare. Här kan vi bada vid en härlig sandstrand eller bara gå runt i staden och titta på de olika statyerna som ofta är relaterade till Sankt Jakob och oss pilgrimer. Här finns många gamla fina hus, kyrkor och kloster som är trevliga att gå runt och titta på och en hel del mysiga barer och restauranger att välja bland. I denna stad förenas både den romerska, spirituella och portugisiska leden och det kommer att märkas på antalet vandrare med ryggsäckar. Passa gärna på att prata med andra som går, mötena kan bli överraskande betydelsefulla under din vandring. Vi går ju alla av någon speciell anledning, vilken är din?

Torsdagen den 31:a Augusti
Vår andra vandringsdag går vi cirka 20 km till provinshuvudstaden Pontevedra med cirka 85.000 invånare. Detta är en mycket vacker stad med både en stor katedral med ett fantastiskt rosettfönster, ett fransiscanerkloster och en mycket speciell kyrka som är formad som en pilgrimsmussla. Att gå inne i den gamla stadskärnan och kanske få sig lite levande musik på köpet vid något av torgen är ren bonus. Ett av torgen är ”mattorg” med många mysiga restauranger att välja bland.

Fredagen den 1:a September
Denna tredje dag delar sig leden igen strax efter Pontevedra och vi går 11 km till den charmiga staden Combarro. Troligtvis kommer du här att få höra Pablo Fransisco spela på sin gaita – den typiska galiciska säckpipan – mitt ute i skogen. Strax före Combarro ligger klostret Poio. Där finns en imponerande mosaikvägg som visar de mest betydelsefulla platserna längs den franska caminon. Mycket sevärt! I själva Combarro bor knappt 2000 människor och den äldre delen av staden består av steniga gamla smala gränder med små butiker, barer och restauranger vid vattnet i bukten ut mot Atlanten. Här märks tidvattnet ovanligt tydligt.

Lördagen den 2:a September
Idag kommer vi att gå 17 km till Barrantes, en liten by med endast 1000 invånare som ändå har flera barer och restauranger att välja bland. Denna sträcka går upp på en höjd genom natursköna omgivningar med vackra vyer tills vi vandrar nedför igen till ett lagom lunchstopp i den lilla byn Armenteira. Här finns ett vackert nunnekloster från 1100-talet som är värt att gå in i efter att du stärkt dig med något gott att äta strax utanför. Varning/tips; Mackorna här är cirka en halv meter långa!
Härifrån går vi sedan en mycket vacker stig längs floden Umia där du säkert kan se en hel del vackra trollsländor. Det blir en behaglig avslutning på dagen som började med en ganska brant stigning.

Söndagen den 3:e September
Vi fortsätter ännu en bit längs floden Umia nästan halva vägen mot Vilanova de Arousa som ligger vid flodmynningen Arousa. Dagsetappen är 18 km och går genom naturområden och längs stranden och vi behöver idag inte bestiga några höjder eller berg. 

Måndagen den 4:e September
Denna dag tar vi båten från Vilanova vilket blir en alldeles speciell upplevelse. För det första så är det enligt legenden på den här vattenvägen som aposteln Jakob forslades in av sina två lärjungar efter avrättningen i Jerusalem. Vi kommer att få komma nära en ”batea” där de odlar musslor och har vi tur så får vi se när de drar upp och skördar dessa fantastiska havets gåvor. Visste du att Spanien är tvåa i världen (efter Kanada) vad gäller odling av musslor? Och då ligger merparten av odlingarna just i denna flodmynning – Ria Arousa – som sedan övergår i floden Ulla hela vägen in mot Padrón. Vi kommer även att passera Catoira där både kelter och vikingar har huserat. 
Efter 1,5 timmes färd anländer vi till den feniciska hamnen i Pontecesures och går sedan över den romerska bron in till staden Padrón och Iria Flavia där aposteln en gång i tiden bodde och predikade åtminstone en gång vad man vet. Idag går vi bara 14 km till staden Teo så du hinner gott och väl gå in i några av kyrkorna längs vägen och upp till den gamla keltiska kultplatsen Santiaguiño i Padrón om du är nyfiken. 

Tisdagen den 5:e September
Nu traskar vi de sista 15 km in till den heliga staden Santiago de Compostela. Var beredd på att förundras över denna magiska plats och alla trötta, lyckliga och stolta människor som precis som du äntligen kommit fram. På torget Obradoiro samlas varje dag upp till tusen pilgrimer för att glädjas över den vackra katedralen och återseenden med andra de mött under vägen. Kanske vill du gå på pilgrimsmässa och har du då tur så svingas det berömda 54 kilo tunga rökelsekaret över ditt huvud där du sitter i kyrkbänken. Under år 2022 gjorde man så att karet svingades under en av dagens fyra mässor, men det sades inte i förväg vilken. Troligen kommer man att göra likadant under 2023.

Onsdagen den 6:e September
Nu är själva vandringen över och du har förmodligen hunnit äta en festmåltid under gårdagen och sett dig runt lite i katedralstaden med sin fantastiska arkitektur. Här finns ett flertal intressanta byggnader så som kloster, kyrkor och universitet och många härliga barer och restauranger att välja på. Om du inte hann med att få din välförtjänta Compostela igår så fixar vi det på pilgrimskontoret idag. Jag rekommenderar varmt att gå på katedralmuseumet med sina enorma rikedomar, takvandring där du får ta del av information om pilgrimsritualerna förr i tiden och varför inte ett besök hos de trevliga människorna på Pilgrim House som kan hjälpa dig med allt från en kopp te och ett lyssnande öra till utskrift av boardingpass och koll av busstidtabeller.

Torsdagen den 7:e September
Om du inte själv har bestämt att du vill stanna kvar ett tag till – kanske för att även följa med på vandringen till Finisterre – världens ände – så är det idag dags för hemfärd. Det allra enklaste är om du har valt att flyga hem från Lavacolla, Santiago de Compostelas egen flygplats. Fråga mig om alternativ ifall du är tveksam.

De olika prisalternativen står längst ned på sidan
OBS! Sista anmälningsdag är 30 Juni 2023


El camino Finisterre/Muxia
10-19 September
Santiago de Compostela – Finisterre – Muxia
cirka 12 mil

Förr trodde man att världens ändå låg vid Finisterre vilket betyder just världens ände. Och länge har pilgrimer som kommit till Santiago de Compostela att avsluta sin vandring just i denna stad vid atlantkusten. Några tar bussen, andra går. Och faktum är att ”slutstenen” där det står 0,0 km finns vid fyren på kullen strax utanför staden och inte vid katedralen i Santiago de Compostela som många kan tro.
Finisterre är en stad med cirka 5000 invånare och som de flesta kuststäder kan du här avnjuta fantastiska fisk- och skaldjursrätter. En av de bästa paellorna jag någonsin har ätit serveras just här! Dessutom bör du inte missa att ta ett dopp vid den inre eller yttre stranden, att plocka en egen snäcka och att bese solnedgången vid denna vackra plats. Och missa för all del inte fyren.

Söndagen den 10 September
Senast denna dag anländer du till Santiago de Compostela varifrån vandringen börjar.
Kanske har du varit i denna sägenomspunna stad tidigare och upplevt att själv fått vandra in i den med stolthet över att du kommit ända fram efter en tids vandring. Nu är det dags att uppleva lite mer än att komma fram till katedralen för denna vecka ska vi nämligen gå till världens ände.

Måndagen den 11 September
Just denna första dag inleder vi med att lära känna varandra i gruppen och passa på att göra något roligt i den fina staden. Här finns många bra restauranger och barer, intressanta museer och roliga butiker. Vi hittar garanterat något som passar alla.

Tisdagen den 12 September
Denna första vandringsdag går vi till Negreira som ligger 21 km västerut. Vi följer backarna genom vackra eucalyptus- och pinjeskogar som erbjuder bra skugga. Det finns endast en brant, men kort, stigning ungefär halvvägs och det kommer att finnas flera små byar med barer att äta lunch på om du så önskar. 
Negreira har cirka 7000 invånare och bär sin egen utvandrarhistoria vilket du kan se på flera skulpturer i byn.

Onsdagen den 13 September
Under den andra dagen går vi cirka 28 km till A Picota.  Om du tar den vanliga rutten blir det mestadels längs asfaltsvägar, men du kan vid två tillfällen välja alternativa sträckor med grönområden. Första tredjedelen av vägen går det uppför, andra delen är det relativt platt med en lite brantare stigning upp mot Monte Aro som har en storslagen vy över omgivningarna. Härifrån är det bara nedförslut till där vi ska tillbringa natten.

Torsdagen den 14 September
Idag går vi 24 km till staden Cee som ligger vid havet. Vi kommer att gå genom flera grönområden på lite högre höjd så se dig omkring bland de vackra vyerna när du har möjlighet. Sista biten blir ett brant nedförslut så passa gärna på att tvätta av dig i den heliga källan la Fuente de Sand Pedro Mártir som sägs ge bot och lindring vid reumatism, värk i fötterna och vårtor så är du nog väl rustad för sista dagsetappen.

Fredagen den 15 September
Idag är det dags att vandra hela vägen ut till Finisterre vilket är 13 km. Men vill du komma hela vägen upp till fyren där 0-stenen står så är det ytterligare 3 km. Det kan du dock vänta med till morgondagen eftersom vi kommer att stanna två nätter i Finisterre. 
Oavsett vilket du bestämmer dig för så finns här lite traditionella saker att göra – Man brukar avsluta dagen vid den ”yttre stranden” och se solen gå ned i Atlanten och man brukar gå till ”den inre stranden” för att plocka snäckor. Kanske finner du din egen pilgrimssnäcka?
Här i Finisterre finns det flera mycket trevliga och bra restaurangen så passa gärna på att äta något riktigt färskt och gott från havet.

Lördagen den 16 September
Om du inte gick till fyren under gårdagen så föreslår jag att du följer med idag. Det är en speciell känsla att stå däruppe och se ut över havet i olika riktningar och kontemplera vandringen man har gjort. Och du började väl dagen med att plocka snäckor på stranden?
Ta gärna den här vilodagen till att strosa runt i staden, ta ett dopp eller ta några tapas bland de många barerna. 

Söndagen den 17 September
Idag är det vandringsdags igen. Nu ska vi gå de 28 km till Muxia som ligger och lockar med sin vackra kyrka på klipporna vid havet. Man kan undra varför någon valde att bygga en kyrka just där havet slår in mot väggarna när det blåser som mest. Eller kanske var det just därför. Det är sannerligen en magisk plats. Dagens vandring går genom vacker natur med många fina möjligheter att se ut över havet. Kanske stannar du till och med för ett litet dopp i Lires.

Måndagen den 18 September
Idag åker vi in till Santiago de Compostela igen för den sista natten.
Men inte bara det – det blir även en liten utflykt på vägen mot katedralstaden då jag kommer att visa dig några speciella platser på vägen så förbered dig på lite överraskningar innan vi är ”hemma” igen.

Tisdagen den 19 September
Idag är det sista dagen och dags för hemresa såvida du inte har bestämt dig för att stanna ytterligare några dagar. Om du önskar så kan jag hjälpa dig med bokning av extranätter om du väljer att stanna lite till. För om du inte redan har gjort det så rekommenderar jag dig verkligen takvandringen på katedralen, en rundtur i katedralmuseet eller att gå på pilgrimsmässan.

OBS! Sista anmälningsdag är 30 Juni 2023


Hur du reser till och från Spanien
Om du ska vandra el camino Espiritual är det bäst att flyga direkt till Vigo där vi ska börja vandringen.
Om du ska gå el camino Finisterre-Muxia är det istället närmast att flyga till Lavacolla, Santiago de Compostelas egen flygplats.
Hem igen är det bäst att boka från Lavacolla i Santiago de Compostela.
Naturligtvis kan du resa både via Lavacolla, Vigo och Porto I Portugal – fråga mig om de olika alternativen om du är osäker.

Om du reser till Santiago de Compostela kan du ta buss eller taxi utanför flygplatsterminalen åka till utgångsplatsen.
Även från flygplatsen i Vigo går det att ta sig med buss in till deras buss/tågstation vilket tar 20 minuter för att sedan byta till buss eller tåg dit du ska
Ifall du reser till Porto i Portugal så tar du buss eller tåg till Valenca varifrån du kan resa vidare till Vigo eller Santiago de Compostela.
Du kan se olika alternativ här; https://www.rome2rio.com/ 
Eller så kan jag hämta dig med bil till en kostnad av 2 Euro per mil – dock ej från Portugal.Kostnaden beror främst på hur du vill bo – härbärge eller pensionat
Nu är vi ju alla olika och vill göra denna vandring på olika vis. Därför erbjuder jag dig två sätt att göra den på. Antingen bär du själv din egen packning och bor på vandrarhem där man delar sovsal med andra. Det är ett alternativ som är roligt framförallt om du vill träffa alla dessa andra vandrare som kommer från hela världen och dela dina upplevelser med dem.

Härbärgen brukar idag ha god standard där man ofta sover i våningssäng och sängkläder ingår. Vårt tips är ändå att ta med dig i alla fall en innersovsäck ifall det nu inte skulle vara så just på den platsen. Flera av härbärgena har även tillgång till kök ifall du själv önskar laga din mat eller kunna ordna egen frukost och behöver tillgång till kylskåp.
Detta alternativ kostar 6000:- (eventuellt tillägg för att köra din packning för 5 Euro per dag)

Eller så väljer du att hellre bo på pensionat där du får dela rum med en annan i gruppen och får ditt bagage kört till nästa plats och kan vandra med bara det allra viktigaste så som till exempel torra strumpor och vattenflaska. De flesta pensionaten erbjuder även pilgrimsmenyer och frukost eller så finns detta i närheten.
Detta alternativ kostar 9000:-
(Vill du ha eget rum så kostar det 3000:- extra)

Extraerbjudande! Om du väljer att följa med på båda vandringarna så får du 1000:- rabatt

Anmälningsavgiften är 1500:- och betalas vid anmälan för att säkra din plats
Denna avgift täcker utgifter vid planeringen och kan ej återbetalas annat än vid särskilda skäl
Därefter måste slutbetalning ske senast en månad före vandringen startar
Du kan antingen betala nedan via Paypal eller maila mig för ytterligare betallösningar

Ingår;
Information om vandringen, dess etapper, tips om packning och annat du behöver tänka på före din resa
Pilgrimspass
Kartor och allmän information
Vägledning och boende på pilgrimshärbärgen eller pensionat med god standard från ankomstdagen till avresedagen (el camino Espiritual 29 Augusti – 7 September eller el camino Finisterre-Muxia 10 – 19 September)
Meditationer och olika ritualer som utformas efter gruppen och de platser vi befinner oss på
Jag kommer hela tiden finnas till hands för råd och stöd under vandringen och svarar naturligtvis på alla frågor jag kan även inför resan


Tillkommer;
Flyg t.o.r. (jag kan hjälpa dig med hur och var du kan boka)
Mat och dryck

Följebil finns och det går att ordna transfer från och till flygplatsen i Vigo och Santiago de Compostela – 10-50 Euro beroende på val av flygplats och utgångspunkt för din vandring.
I det fall du behöver hämtas upp under vandringen – 2 Euro per mil

För intresseanmälan maila till vandra@pilgrimen.com

Anmälningsavgift

När du betalt din anmälningsavgift är du säkrad din plats i gruppen. Anmälan är bindande och återbetalas ej annat än vid särskilda skäl då den används för att täcka uppkomna utgifter vid planeringen.

1 500,00 Skr%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close