Januari

DSC_1675

Ursprungligen vandrade folk hemifrån sin egen dörr till katedralen i Santiago de Compostela med relikskrinet som sägs bestå av ben från Jesus apostel Jakob och sedan tillbaka igen.
Idag är de officiella vägarna många och skälen att gå likaså.
Vandringen är inte längre enbart en botgörelse eller religiös handling utan fler och fler går för att bearbeta känslor och komma ifrån stress och krav en stund och landa i sig själv.

Kanske reser du hellre under vintern och sparar sommarveckorna till Sverige.
Eller så tycker du helt enkelt att det är skönare att vandra då det är runt 15 grader och inte går så många människor längs leden som under en sommarvecka då det kan bli uppemot 30 grader varmt och det finns pilgrimer överallt.
Då finns alternativet att följa med mig till Galicien under nedanstående datum;

8-17 Januari
OBS! Sista anmälningsdag är 30 November

(Jag har vandringar även i augusti/september – Klicka på länk)

De olika prisalternativen står längst ned på sidanSöndagen den 8:e Januari
Senast denna dag anländer du till någon av flygplatserna Lavacolla (utanför Santiago de Compostela), Vigo eller Porto. Närmaste alternativet är att flyga till Vigo.
Om du reser till Vigo kan du ta buss eller taxi utanför flygplatsterminalen och åka cirka 30 minuter till Tui eller Valenca.
Om du reser till Porto så kan du ta buss eller tåg till Tui eller Valenca. Det tar cirka 1,5 timme.
Även från flygplatsen Santiago de Compostela går det att ta sig med buss in till busstationen för att sedan byta till buss som tar dig till Valenca. Det tar cirka 2 timmar.

Måndagen den 9:e Januari
Vi vaknar i staden Tui som ligger vid floden Minho som gränsar till Portugal. Den här dagen använder vi till att lära känna varandra lite och för att utforska Tui och grannstaden i Portugal; Valenca. Det är en lite lustig känsla att stå på bron med en fot i varsitt land!
Båda städerna har dessutom fantastiska gamla medeltida stadskärnor väl värda att besöka. Du kan besöka en katedral, flera fina små kyrkor, titta på en rinnande vägg och går genom en stor gammal borg. Här finns även många mysiga barer och trevliga restauranger.
Under den här dagen hinner du oxå ”förgå” en smula för att värma upp musklerna lite.

Tisdagen den 10:e Januari
Denna första riktiga vandringsdag vandrar vi 19 km till Porriño. Det är en trivsam vandring med ganska lagom utmaningar denna första dag. Naturen är vacker och lokalbefolkningen är hjälpsam och trevlig. Råkar du missa en gul pil att följa så kommer säkerligen någon att ropa åt dig och peka ut den rätta vägen för dig. När vi sedan är i Porriño så får du gärna följa med till ett speciellt ställe för att träffa en riktig trollkarl och hoppas på att han är där…

Onsdagen den 11:e Januari
Vår andra vandringsdag går vi ungefär 15 km till Redondela. Anledningen till att jag säger ”ungefär” är för att det många gånger går att välja alternativa rutter vilket anvisas längs leden. Den alternativa rutten kan vara något längre men går alltid längs lite naturskönare panoraman. Även Redondela har mycket gamla hus, kyrkor och kloster som är trevliga att gå runt och titta på och en hel del mysiga barer och restauranger att välja bland.

Torsdagen den 12:e Januari
Den tredje vandringsdagen går vi cirka 18 km till Pontevedra. Detta är en mycket vacker stad med både en stor katedral, kloster och en mycket speciell kyrka som är formad som en pilgrimsmussla. Att gå inne i den gamla stadskärnan och kanske få sig lite levande musik på köpet vid ett torg är ren njutning.

Fredagen den 13:e Januari
Den fjärde dagen går vi vidare till Caldas de Reis som ligger 23 km längre fram längs leden. Detta är en stad som har varma källor och spahotell. Under vintern kommer det stora spahotellet dock renovera sin pool, men du kan fortfarande förboka vissa behandlingar. Jag hjälper dig om du önskar. Ta gärna en promenad längs floden Umia och bese de roliga skulpturerna eller titta på de gamla husen längs huvudgatan. På kvällen föreslår jag att vi går till Benito och Fátima och äter, de har mat i en klass för sig och Benito är en mycket gästfri och trivsam värd.

Lördagen den 14:e Januari
Denna sjätte dag går vi ytterligare 18 km till Padrón som har mycket speciellt att bjuda på, inte minst deras berömda Pimientos de Padrón som odlas i Herbón strax utanför staden och en gammal keltisk kultplats som har använts i 3000 år. Här finns kopplingar till aposteln Jakob som är väldigt speciella. Följ med upp på kullen så ska jag berätta…

Söndagen den 15:e Januari
Från Padrón vandrar vi sedan 11 km till Teo där vi kommer att bo på ett spahotell där det bland annat finns både turkisk och finsk bastu. Så varför inte passa på att slappna av ordentligt efter tidigare dagars vandring och kanske även boka in en behandling. Säg gärna till i förväg så kan jag hjälpa dig att boka.

Måndagen den 16:e Januari
Nu traskar vi de sista 15 km in till den heliga staden Santiago de Compostela. Var beredd på att förundras över denna magiska plats och alla trötta, lyckliga och stolta människor som precis som du äntligen kommit fram!
Här finns mycket att upptäcka och vi kommer att visa dig några av alla de sevärdheter som finns där. Vi lämnar då även in våra vandrarpass för att få vår Compostela som visar på att vi gått minst de sista 10 milen till Santiago. Var dock beredd på att det kan bli så att vi måste hämta dem dagen efter.

Tisdagen den 17:e Januari
Nu är vandringen till Santiago de Compostela över, du har förmodligen fått din välförtjänt Compostela och nu är det du själv som väljer om du önskar stanna några dagar extra eller resa hem igen. Jag kan hjälpa dig med extrabokningar om du så önskar. Ifall du flyger hem från Santiagos egen flygplats Lavacolla så kan du antingen ta bussen från bussterminalen eller så skjutsar jag dig för 10 Euro.


Priset beror främst på hur du önskar bo – härbärge eller pensionat
Nu är vi ju alla olika och vill göra denna vandring på olika vis. Därför erbjuder vi dig två sätt att göra den på. Antingen bär du själv din egen packning och bor på vandrarhem där man delar sovsal med andra. Det är ett alternativ som är roligt framförallt om du vill träffa alla dessa andra vandrare som kommer från hela världen och dela dina upplevelser med dem.

Härbärgen brukar idag ha god standard där man ofta sover i våningssäng och sängkläder ingår. Vårt tips är ändå att ta med dig i alla fall en sovsäck ifall det nu inte skulle vara så just på den platsen. Flera av härbärgena har även tillgång till kök ifall du själv önskar laga din mat eller kunna ordna egen frukost och behöver tillgång till kylskåp.
Detta alternativ kostar 6000:- 

Eller så väljer du att hellre bo på pensionat där du får dela rum med en annan i gruppen och får ditt bagage kört till nästa plats och kan vandra med bara det allra viktigaste så som till exempel torra strumpor och vattenflaska. De flesta pensionaten erbjuder även pilgrimsmenyer och frukost eller så finns detta i närheten.
Detta alternativ kostar 9000:-
(Vill du dessutom ha alldeles eget rum så kostar det 3000:- extra för hela veckan)

Anmälningsavgiften är 1500:- och betalas vid anmälan för att säkra din plats
Denna avgift täcker utgifter vid planeringen och kan ej återbetalas annat än vid särskilda skäl
Därefter måste slutbetalning ske senast en månad före vandringen startar
Du kan antingen betala nedan via Paypal eller maila mig för ytterligare betallösningar

Ingår;
Information om vandringen, dess etapper, tips om packning och annat du behöver tänka på före din resa
Pilgrimspass
Kartor och allmän information
Vägledning och boende på pilgrimshärbärgen eller pensionat med god standard från eftermiddagen den 8:e Januari till förmiddagen den 17:e Januari
Meditationer och eventuella ritualer utformas efter gruppen och de platser vi befinner oss på
Utflykt till Padróns gamla keltiska kultplats Santiaguiño

Jag kommer hela tiden finnas till hands för råd och stöd under vandringen


Tillkommer;
Flyg t.o.r. (jag kan hjälpa dig med hur och var du kan boka)
Mat och dryck

Följebil finns och det går att ordna transfer från och till flygplatsen – 10-50 Euro beroende på vald flygplats. Dock kan jag inte hämta i Portugal.

I det fall du behöver hämtas upp under vandringen – 2 Euro per mil

För intresseanmälan maila till vandra@pilgrimen.com

Anmälningsavgift

När du betalt din anmälningsavgift är du säkrad din plats i gruppen. Anmälan är bindande och återbetalas ej annat än vid särskilda skäl då den används för att täcka uppkomna utgifter vid planeringen.

SEK 1,500.00

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close